Kålpudding-vegetarisk variant

Kålpudding är en återkommande rätt här hemma, en klassiker som man aldrig tröttnar på.

Denna gången blev det en vegetarisk variant. Minst lika god som en klassisk med kött. Verkligen super god !

Kålpudding brukar man traditionellt servera med kokt potatis, brun/grädd sås och lingon.
Har ni inte tillagat kålpudding förr så är det en sak ni måste prova.



Dock brukar jag göra min variant mer som en röra isället för att lägga lager kål, lager köttfärs, lager kål osv.

Recept på min variant kommer här:

Kålpudding-kål/färs röra

1 kålhuvud - medel stort
Ca 1kg vegefärs.
Ljus sirap ca 1 dl
Smör/rapsolja till stekning
Salt - efter tycke
Peppar - efter tycke
2 msk Grillkrydda
1 msk Soja

Strimla vitkålen
Hätta upp smör/olja i en större kastrull.

Fräs vitkålen och var noga med att röra om så att kålen inte blir bränd.

Tillsätt lite vatten undertiden det puttrar.

När kålen börjar mjukna ringlar du i lite ljus sirap. ( ca 2-3 msk)
Tillsätt lite salt och peppar.
Fräs till kålen har blivit mjuk.

Ta sedan bort från värmen och låt den vila en stund.

Ta fram en stekpanna och bryn köttfärsen medan kålen vilar.

Krydda med salt och peppar.
Jag brukar även tillsätta min favorit krydda-grillkrydda i färsen.

Häll sedan färsen i kastrullen med kål, tillsätt lite soja, och ringla i lite till sirap ( ca 2 msk) blanda allt väl och smaka av.
Det är viktigt att man smakar av så att man får en fin balans mellan sälta och sötma.
Tillsätt mer kryddor, eller soja om det behövs.

Ta fram en ugnsform och lägg röran i formen, ringla lite sirap över hela ytan.

In i för värmd ugn 200 grader till röran har fått en fin färg på ytan.

Servera med kokt potatis, brunsås/gräddsås och lingonsylt.

Smaklig spis :)